YDS Sınavı Hazırlık, Ücreti, Zamanı, Soruları, Başvurusu, Puanı

YDS

YDS Sınavı Nedir?

YDS Sınavı, kamu personeli olarak atanmak istiyorsanız gündeminize girecektir. Ayrıca üniversitelerce doktora ya da yüksek lisans yapmak istiyorsanız da yine YDS işinize yarayacaktır. Bunların yanında, dil tazminatı almak isteyen bir memursanız yine bu sınava girmek isteyebilirsiniz. YDS, okuma ve okuduğunu anlamaya odaklı olduğundan konuşma ve yazma becerilerini ölçmez. Dolayısıyla anlıyorum ama konuşamıyorum diyenler YDS sınavında başarılı olabilir.

Sınav test şeklinde, çoktan seçmelidir. Ayrıca, doçent, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarının da dil yeterliliğini belgelerle ortaya koymalarını sağlar. Aynı zamanda YDS puanı dil yeterliliklerinin belgelenmesi gereken denklik işlemlerinde de kullanılmaktadır.

YDS Sınav Ücreti Nedir?

E-YDS sınav ücreti 360 TL’dir. Sınav ücreti için odeme.osym.gov.tr adresinden randevu alın. Daha sonra, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanına girin ve kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatırın. Ayrıca bankaya giderek veya internet bankacılığı yoluyla da sınav ücreti yatırabilirsiniz.

YDS Sınavı Ne Zamandır?

YDS sınavı genellikle senede iki kez yapılmaktadır. Senede üç defa yapıldığı da olmuştur. İlk sınav “İlkbahar YDS Sınavı” (YDS/1), ikinci sınav ise “Sonbahar YDS Sınavı” (YDS/2) olarak geçmektedir. 2022 yılında YDS/1 10 Nisan’da, YDS/2 ise 23 Ekim tarihinde yapılacaktır.

E-YDS sınavları ise 2022 yılı içerisinde 8 kez yapılacaktır. Bu sınavlar; 29.01.2022, 19.02.2022, 19.03.2022, 25.06.2022, 23.07.2022, 10.09.2022, 12.11.2022, 03.12.2022 tarihlerinde gerçekleşecektir.

YDS Soru Tipleri ve Sınav Örneği

YDS Sınavında hazırlanmanız gereken soru tipleri aşağıdaki gibidir.

İlk 16 Soru

İlk on altı soru, kelime, edat, yüklem, bağlaç, sıfat cümleciği, isim cümleciği ve diğer gramer konuları hakkındadır. Gramer konularının belirli bir soru sayısı dağılımı yoktur. Fakat ağırlıklı olarak tense, bağlaç ve edat soruları vardır.

Boşluk Doldurma Soruları

On adet boşluk doldurma testi (cloze test) sorusu bulunur. İki paragraf için beşer soru vardır. Bu soru tipinde paragraf içinde boşluk olan kısma uygun olan şıkkı seçersiniz.

Cümle Tamamlama Soruları

On tane Cümle Tamamlama sorusu sorulmaktadır. Bu soru tipinde de yarım kalmış bir cümleyi şıklar arasındaki en doğru seçeneği seçerek tamamlarsınız. Dolayısıyla okuduğunuzu anlamak bu soru tipi için önemlidir.

Çeviri Soruları

Altı adet çeviri sorusu bulunur. Bunların üç tanesi İngilizceden Türkçeye, üç tanesi ise Türkçeden İngilizceye çeviri bilgisini ölçmektedir.

Paragraf Soruları

YDS sınavında beş paragraf vardır. Her paragrafta dört soru sorulmaktadır. Bu soruları çözmeden önce paragrafı mutlaka sonuna kadar okuyun.

Diyalog Tamamlama Soruları

Beş diyalog tamamlama sorusu vardır. Bu soru tipinde iki kişi arasında geçen diyaloğu konuşmanın gidişatına tamamlamanız gerekir.

Eş Anlamlı Cümle Soruları

Dört eş anlamlı cümle sorusu gelmektedir. Bu soru tipinde bir cümle yer alır. Bu cümle ile aynı anlama çıkan cümleyi şıklar arasından seçmeniz beklenir.

Paragraf Tamamlama Soruları

Dört adet paragraf tamamlama sorusu yer alır. Bu soru tipinde yarım kalmış bir paragrafı o paragrafın gidişatına göre en mantıklı şık ile tamamlarsınız.

İlgisiz Cümle Soruları

Beş adet ilgisiz cümle sorusu bulunur. Bu soru tipinde bir paragraf içinde bulunan cümlelerin hangisinin o paragraf için ilgisiz olduğunu bulursunuz.

YDS Deneme Sınavı

YDS sınavına hazırlanmaya başlamadan önce bir YDS deneme sınavı yapmak çok faydalı olacaktır. 2018 yılına ait İngilizce YDS sınav örneği dokuman.osym.gov.tr adresinde bulunabilir. Bu örnek içerisinde gramere, kelime bilgisine, okumaya ve okuduğunu anlamaya dayalı sorular ile yabancı dil bilginiz ölçülmektedir.

Ayrıca web sitemizde bulunan, alanında uzman  öğretmenlerimiz tarafından hazırlanan Online YDS Hazırlık Deneme Sınavına katılarak kendinizi test edebilirsiniz.

YDS Sınavı Başvurusu

Sınav başvurunuzu elektronik ortamda ÖSYM başvuru merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilirsiniz.

YDS Sınavlarına Kimler Katılabilir?

Lisans eğitimini tamamlamış ve lisansüstü eğitim düşünenler YDS sınavını tercih edebilir. Bunun yanında Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar da YDS puanına ihtiyaç duyabilirler. Ayrıca doçent, doktora ve sanatta yeterlilik adayları; yurtdışı görev nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler; herhangi bir kamu kuruluşunda çalışmıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksekokul mezunları YDS’ye girebilirler.

YDS Sınavına Kaç Ayda Hazırlanılır?

Sınava hazırlanmak için gerekli süre, mevcut İngilizce seviyenize ve almak istediğiniz puana göre farklılık gösterecektir. Doğru kaynak belirlendikten sonra 4-5 aylık bir süre içerisinde günde ortalama üçer saatlik bir çalışmayla 90+ puan alınabilir.

YDS Sınavı Çevrimiçi mi?

YDS/1 ve YDS/2 sınavları kâğıt üzerinde, e-YDS  ise İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerdeki sınav merkezlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilir.

YDS Puan Sistemi

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,

  • 90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
  • 80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,

  • 70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,

  • 60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,

  • 50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak değerlendirilecektir.

YDS HAKKINDA SİZ SORUN
BİZ CEVAPLAYALIM

Bize Sorun
YDS Sınavı Hazırlık, Ücreti, Zamanı, Soruları, Başvurusu, Puanı Hakkında Detaylı Bilgi Alın